Winst voor de klant Lidl DC te Oosterhout


vanPanhuis Hoogeveen, onderdeel van Top Installatiegroep, heeft meegebouwd aan het nieuwe distributiecentrum van Lidl in Oosterhout. De eerste paal ging oktober 2017 de grond in en februari 2019 is het DC in gebruik gesteld. Het DC met een totaal oppervlakte van 54.000 m² (zo groot als 7,5 voetbalveld) bestaat uit het distributiecentrum en 2 verdiepingen kantoren. VanPanhuis heeft de gehele werktuigbouwkundige installatie gerealiseerd waarbij de regelinstallatie is geleverd via Van Lente. “Voor de regeltechniek heeft met name Van Lente het vakmanschap en de vakmensen geleverd”, vertelt Peter Moddejongen, projectleider bij vanPanhuis. 

Peter was de projectleider en het eerste aanspreekpunt voor het project. De regelinstallatie is geleverd onder verantwoordelijkheid van Gabor Blom, projectleider bij Van Lente Systeemintegratie B.V., vestiging Reeuwijk. Een mooie samenwerking van de start tot de oplevering van het project. Voorafgaand aan het interview moest er ook eerst even bijgepraat worden. Voor beide heren is het ruim een half jaar geleden dat ze samen op deze locatie zijn geweest.

vanPanhuis Hoogeveen
vanPanhuis Hoogeveen is gespecialiseerd in de aanleg van uitgebreide werktuigbouwkundige en elektrotechnische installaties. Dit soort geïntegreerde projecten voeren zij vooral uit voor opdrachtgevers in de zakelijke markt. Daarnaast zijn zij gespecialiseerd in duurzame technieken, waarbij energiebesparing in een hoog vaandel staat. VanPanhuis werkt volgens het OBO-principe: Ontwerpen Bouwen en Onderhouden. Dit geldt tevens voor zusterbedrijf Drenth Installatietechniek uit Veendam. Alle service- en onderhoudsactiviteiten zijn ondergebracht bij TOP Technisch Beheer, eveneens onderdeel van de Top Installatiegroep.

Groot en duurzaam
Het zevende distributiecentrum van Lidl Nederland is op een kavel van ruim 157.000 m² gebouwd en is de grootste en duurzaamste Lidl DC van Europa. Het DC is conform BREEAM Outstanding gerealiseerd. “Bij de bouw zijn zoveel mogelijk duurzame bouwmaterialen gebruikt. Bovendien is het gebouw geheel zelfvoorzienend qua energie. Voor de verwarming en koeling van het DC wordt zoveel mogelijk gebruikt gemaakt van de restwarmte en koude uit de koelinstallatie eventueel aangevuld met grondwarmte en overal in het gebouw is LED-verlichting met bewegingsmelders en daglichtsturingen gemonteerd. Voor het doorspoelen van de toiletten en urinoirs wordt gebruik gemaakt van hemelwater. En niet te vergeten: de vogelhuisjes op het terrein”, aldus Moddejonen. Uiteraard wordt er gebruik gemaakt van allerlei moderne technieken om deze mooie prestatie te completeren.

Samenwerking
Blom: “Ons gezamenlijk uitgangspunt is altijd het perfecte resultaat voor de klant, in dit geval Lidl, samen met alle partijen die tijdens de bouw aan het werk waren. In onderaanneming hebben wij als Van Lente alle regelkasten geleverd en de inbedrijfstelling van de regeltechnische installaties verzorgd. Onze expertise op het gebied van regeltechniek is groot en door gevraagd maar zeker ongevraagd advies te blijven geven, kun je samen het verschil maken. Zowel op kwaliteit van het geleverde werk alsook het bewaken van de voortgang van het project”. Moddejongen beaamt dit: “Bij projecten waar veel partijen samenwerken, is het bewaken van de planning en kwaliteit door alle partners van groot belang. Persoonlijk contact is dan cruciaal en daarom vonden er met regelmaat afstemmingsoverleggen plaats met diverse partijen. Even snel een belletje of appje volstaat altijd prima als het persoonlijk contact goed is”. Blom: “De winst van onze samenwerking zit ook in het feit dat we de vrijheid nemen om elkaar te controleren en dat begint bij een voorstel dat klopt en overeenkomt met de vragen.” Moddejongen vervolgt: “Bij Van Lente zijn ze een kei om te offreren conform het bestek aangevuld met slimme oplossingen en specifieke vragen. Dat klinkt logisch, maar niets is zo vervelend als je dat niet krijgt wat gevraagd is. Van Lente weet wat nodig is en denkt mee in dat ontwerp. Prijs en kwaliteit zijn dan goed in balans en dat is fijn samenwerken.”

Punt maken
“Een belangrijk en zeker spannend moment is uiteraard de inbedrijfstelling. Het moment dat alles goed gaat werken, aansluitend finetunen, het project opleveren en overdragen aan de medewerkers die er dagelijks gaan werken.” Beide heren komen aan tafel tot de conclusie dat het een succesvol project was en zijn druk met elkaar in gesprek over welk en wanneer ze samen het volgende project gaan doen. Moddejongen sluit af met de woorden: “Gewoon een prettige partij om mee samen te werken! Punt.”

Bron: Nieuwsbrief Van Lente Systeemintegratie B.V. editie 2020 nr. 11

woensdag 01 juli 2020